Пробиотици и козметика

Кожата (cutis) е сложен орган, който покрива и оформя тялото, защитава организма от разнообразните външни фактори и осигурява постоянство на неговата вътрешна среда. Кожната повърхност на възрастен човек е 1,5-2м. Общата маса на кожата е около 3 kg, а дебелината и е от 0,5 до 4 мм. Консистенцията е меко-елестична, плътността е различна в различните …

Пробиотици и козметикаRead More

Сумарно оздравяващо действие на пробиотичните функционални храни, билковите екстракти и растителни масла

Описаното благоприятно въздействие на пробиотичните функционални храни върху здравето на човека може значително да бъде разширено и допълнително чрез съчетаването им с познатите от векове ефекти на различните билки и растителни масла. От съществено значение е съчетаването на хранителните добавки с такива билки и растителни вещества имащи определена фармакологична активност. При съвместното им използване фармакологично …

Сумарно оздравяващо действие на пробиотичните функционални храни, билковите екстракти и растителни маслаRead More

Експериментални проучвания на пробиотиците

Проучване ефекта на пробиотиците при експериментално индуцирана хиперлипидемия При мъжки бели плъхове е проведена експериментална хиперлипидемия с атерогенна диета (1.5% холестерол в слънчогледово масло). Установява се на 31-я ден достоверно увеличаване на триглицеридите, холестерола и хистологически данни за натрупване на мазнини в черния дроб. При животните, приемали пробиотик, се премахва ефектът на атерогенната диета, наблюдават …

Експериментални проучвания на пробиотицитеRead More

Клинични проучвания на пробитиците

Хранителните добавки пробиотици са експериментално и клинично изпитани от екип български учени във водещи лечебни учреждения в България – Медицински университет в София, Варна и Плевен, Научен институт по спешна медицина “Н. Пирогов”, Военномедицинска академия в София, Национален център по онкологични заболявания в София, Национален център по хигиена, медицинска екология и хранене в София. Те …

Клинични проучвания на пробитицитеRead More

Българските пробиотици са уникални пробиотични хранителни добавки

Концепция за функционалните пробиотични храни Млечнокиселите продукти и пробиотиците спадат към т.нар. функционални храни. Всяка хранителна добавка, отнасяща се към функционалните храни, се преценява по нейната хранителна стойност, калоричност, вкусови качества и ефектите му върху здравето на хората, изразяващи се в поддържането на организма и способността за лечение в случай на болест. Според специално изследване …

Българските пробиотици са уникални пробиотични хранителни добавкиRead More

Уникални качества на българските пробиотични млечнокисели нисколактозни продукти. Пробиотици и пребиотици. Синбиотици

Описаните от И. Мечников вековни традиции в България при производството на пробиотик базиран на млякото и задълбочената научна работа на редица български учени позволиха през последните години да се разработят оригинални български пробиотични млечнокисели нисколактозни продукти. Най-общо те са диференцирани по предназначение в зависимост от различните състояния на човешкия организъм, по годишни сезони и различни заболявания. Хранителните …

Уникални качества на българските пробиотични млечнокисели нисколактозни продукти. Пробиотици и пребиотици. СинбиотициRead More

Пробиотиците – добрите бактерии на българското кисело мляко

Исторически данни. Начало на пробиотиците Исторически данни за използване от човека на ферментирало мляко се откриват в различни древни ръкописи, в Библията и в други свещени книги. Намерени са глинени рисунки от Шумерската цивилизация, изобразяващи доене на мляко, съдове за съхраняването му и за производство на млечни продукти. Писмени данни за производството на млечни продукти …

Пробиотиците – добрите бактерии на българското кисело млякоRead More