5 / 5 (2 гласа)

В тази статия ще разясним на нашите клиенти защо е благоприятно закупуването на овлажнител за въздух и какви са ползите от него.

Всички знаем, че зимата и лятото въздуха в помещенията, където пребиваваме е изсушен, а какво всъщност причинява това?

През зимата, когато навън е студено, а отоплението е пуснато на максимум, за да може да ни е топло, въздуха неминуемо изсъхва, а това води до редица нежелани ефекти. Най-неприятно е докато спим да усетим сухота в устата си или по-лошо да не можем да дишаме през носа, което прави дишането тежко, а съня невъзможен. Ниските нива на влажност благоприятстват напукване на устните, сухота и сърбеж по кожата, изсъхване на носната лигавица и други. Овлажненият и йонизиран въздух намалява значително вероятността от поява на алергии, настинки и размножаване на бактерии в затворени пространства. Чрез овлажнен въздух се намалява умората, главоболието и дискомфорта, подобрява концентрацията и намалява изсупаването и паренето на очите. 

Сухият въздух предразполага увеличаване на броя на частиците, които се движат около нас в затворени помещения, докато влажният въздух прилепя молекулите и предотвратява тяхното движение. Докзано е, че вдишването на сух въздух прави по-трудно усвояването на кислорода в организма ни, а кожата най-често страда от сухота, сърбеж и дразнене, но това не е причинено от твърдата вода, с която се къпем или от козметиката, която използваме.

Какви нива на влажност са оптимални за нашия дом?

Доказано е, че оптималните нива на влажност в дома ни са между 40% и 60%. Нива, които са под или над тези стойности могат да бъдат еднакво вредни, тъй като в единия случай се предразполага наличието на плесен и мухъл, а в другия случай развъждане на бактерии и алергени, които се носят във въздуха.

Как можем най-лесно да уточним нивата на влажност на въздуха?

Най-лесно и евтино ще ни излезе да си купим хигрометър. Това е малък уред подобен на термометъра, който измерва относителната влажност на въздуха в помещенията. Първо Ви съветваме да си закупите хигрометър и ако уреда отчете ниски нива на овлажняване, тогава да пристъпите към закупуване на овлажнител и йонизатор за въздух.

Как да направим правилния избор на овлажнител за въздух?

Нужно е първо да уточните в кои помещения ще го използвате, като за тази цел измерите големината на помещението, тъй като различните видове овлажнители са предназначени за различни квадратури. Също така е нужно да уточните какво ще Ви струва обслужването на овлажнител след неговата покупка и най-вече какви средства може да отделите за такъв ел.уред. Съществуват два вида овалжнители за въздух: парни и ултразвукови.

Накратко, парните работят на принципа на нагряване на водата във водосъдържателя, като по този начин предизвикват кипене и овлажняване на въздуха. Могат да се влияят от твърдостта на водата, която се използва, но откъм облужване са по-евтини тъй като нагревателя има сравнително дълъг работен живот.

Ултразвуковите работят на принципа на ултразвукови вибрации, които изпаряват водата на фина мъгла. Вентилатор разпрашава тази фина мъгла в помещението. Ултаазвуковите овлажнители са много тихи и имат висока овлажнителна способност. Студеният метода на действие предотвратява риска от изгаряния! Ултразвуковите вълни са недоловили за човешкото ухо, което го прави идеално решение за спални помещения!

За кого са полезни овлажнителите за въздух?

Най-общо казано за всички. Най-голямо приложение намират при отглеждането на малко бебче, защото то е по-податливо на респираторни проблеми и няма все още изградена здрава имунна защита, която да го пази от размножаващите се във въздуха бактерии. Ние препоръчваме използването на ултразвукови овлажнители, които няма да дразнят нежния слух на мъничето и то ще спинка сладко и спокойно, като по този начин няма да се буди нощно време и да плаче!

 
Напиши коментар


Моля въведете име

Невалидна електронна поща!